Kelj útra a békédért!
+36 20 500 5050 |
Főoldal Zarándoklatok Galériák Rólunk Kapcsolat
RÓMA ÉS OLASZORSZÁG

A KATEDRA ÜNNEPE

2020. február 23. | K. A.
Ha magunk elé képzeljük a vatikáni bazilika belső terét, biztos, hogy elsőként az apostolfejedelem sírja fölött emelkedő hatalmas bronz baldachin jelenik meg lelki szemeink előtt. Nem véletlen, hiszen minden építészeti trükk azt a célt szolgálja, hogy tekintetünk oda fókuszáljon a szinte felfoghatatlan méretű templomcsarnokban. Ez az egyház szíve, és nem csupán Szent Péter nyughelye miatt, hanem az itt bemutatott pápai szentmisék okán is. De ha Bernini pompás alkotása mögé tekintünk, a bazilika apszisában újabb különleges építményre találunk, az úgynevezett katedraoltárra, amely a kereszténység egyik legfontosabb, ám talán legkevésbé ismert ereklyéjét rejti.
 
A katedra szó jelentése ebben az esetben távol áll az iskolában használatostól: értelmezésekor „tanári dobogó” helyett a latin „karosszék”, illetve a görög „ülés” kifejezésekre kell gondolnunk. A keresztény egyházban nagyon hamar kialakult, hogy a gyülekezet vezetője, a püspök ezt a kiemelt helyet elfoglalva vezette a liturgiát a közösségben. Ahogy egyre többen lettek a hívők, egyre nagyobb templomokat építettek, ezek pedig már kifejezetten a püspöki trónról kapták nevüket: katedrálisnak hívták őket, és ez így is maradt mind a mai napig.
 
Ha a Szent Péter bazilika főoltárát szemléljük, bizony nem könnyű felfedezni rajta az egykori trónszéket. Az alkotó, Gian Lorenzo Bernini ugyanis a szó szoros és átvitt értelmében egyaránt hatalmas művet álmodott ide: csak a díszítésül szolgáló szobrok több mint 5 méter magasak. Másrészt magát az ereklyét teljes egészében elfedi a domborművű borítás, amely azt a pillanatot ábrázolja, amikor Jézus arra kéri Pétert, legeltesse juhait. A trón mellett és fölött két-két angyal figurája jelenik meg, utóbbiak a pápai tiarát és a kulcsokat tartják; lejjebb a négy nagy nyugati egyházatyát látjuk. Az egész építmény fölött pedig maga a Szentlélek jelenik meg galamb formájában ábrázolva, hatalmas sugárkoszorútól körbevéve. A falon futó latin és görög nyelvű fríz szövege így szól: „O Pastor Ecclesiae, tu omnes Christi pascis agnos et oves”, ami magyarul annyit tesz „Ó, Pásztora az Egyháznak, te legelteted Krisztus valamennyi bárányát és juhát.”
 
Szent Péter 42-ben ment Rómába, ahol megalapította az ottani püspökséget. 49-ben részt vett a jeruzsálemi (első) apostoli zsinaton, majd csaknem egy évtizeden át Antiochia püspöke is volt. Székfoglalását IV. Pál pápa emelte ünnepi rangra. 1960-ig mindkét ilyen napot megülték: január 18-án a római, február 22-én az antiochiai székfoglalást. Szent XXIII. János pápa eltörölte a januári ünneplést, ettől fogva február 22-én a péteri szolgálatot és az arra alapozott egységet ünnepeljük.
 

 
Az ereklyét utoljára egyébként 1867-ben tették közszemlére. Kinézetét az akkor készült leírásból, illetve fényképekből ismerjük. A trónszék tölgyfából készült, a rajta látható számos sérülés egyrészt a történelem viharainak, másrészt a rovarok pusztításának tulajdonítható. Mindkét oldalán fémgyűrűk találhatók, amelyek lehetővé tették, hogy hordszékként használják. Elejét és hátulját elefántcsontból készült lemezek díszítik, a rajtuk látható 18 dombormű a görög-római mitológia szörnyetegeit és Herkules erőpróbáit idézi, stílusuk a 4. századi alexandriai művésziskolára utal. Bizonyítottnak tekinthető, hogy a trónszék Nagy Konstantin császáré volt, aki pogány korában különösen tisztelte Herkulest. A lateráni császári palotában állhatott, és a császár ajándékaként a palotával együtt kerülhetett I. Szilveszter pápa birtokába.
 
Mindenható Istenünk, te Péter apostol hitvallásával sziklaalapra állítottál minket. Segíts, hogy rendületlenül helytálljunk minden viszontagságban. A mi Urunk, Jézus Krisztus, a te Fiad által, aki veled él és uralkodik a Szentlélekkel egységben, Isten mindörökkön örökké! Ámen.

HETEN, MINT A … RENDALAPÍTÓK

RÉSZLETEK

AZ ELSŐ FRANCIA PÁPA SÍRJÁNÁL

RÉSZLETEK

MATER ET CAPUT

RÉSZLETEK

AZ ÁLOM, AMI VALÓRA VÁLT

RÉSZLETEK

JERUZSÁLEM HELYETT MAROSVÁR

RÉSZLETEK

HÍRLEVÉL

Iratkozz fel havi hírlevelünkre, hogy az elsők között értesülj a legújabb zarándoklatokról!


Utazási szerződés Impresszum Adatkezelési tájékoztató Hasznos információk

Kövess minket Facebookon is!

Már követem az oldalt.