Kelj útra a békédért!
+36 20 500 5050 |
Főoldal Zarándoklatok Galériák Rólunk Kapcsolat
SZENTEK NYOMÁBAN

LEGNAGYOBB ÉS LEGKISEBB

2020. január 25. | K. A.
Magas, vállas, izmos férfi, dús és hibátlanul fekete szakállal – általában így ábrázolják a festők Szent Pált, különösen azért, hogy világosan megkülönböztethető legyen a másik főapostoltól, Pétertől, akinek a megjelenésében inkább az idős kor külső jegyei dominálnak: hajlott hát, görcsös kézfejek, hófehér haj. Ez a megszokott kép azonban aligha állhatna távolabb az ősi hagyománytól, amely szerint Pál „alacsony termetű, gyér hajú, görbe lábú, jó erőben levő, összeérő szemöldökű, enyhén sasorrú” volt, amint arról egy igen korai apokrif irat beszámol (Pál és Thekla cselekedetei). Egyik levelében pedig maga az apostol is megerősíti a nem túl előnyös portrét, amikor úgy fogalmaz: az emberek véleménye szerint „fellépése erőtlen, beszéde meg gyatra” (2Kor 10,10).
 
Ez a kettősség azonban nemcsak fizikai külsejével kapcsolatban, hanem névválasztásának szimbolikájában is megjelenik. A Szentírásból tudjuk, hogy eredeti neve Saul volt – egyértelmű utalásként Izrael első királyára, akinél „Izrael fiai közt nem volt daliásabb: egy fejjel magasabb volt mindenkinél” (1Sám 9,2). Amikor azonban megtérése után ő maga keresett új nevet, nem véletlenül esett választása a Paulusra, ami latinul annyit tesz, kicsiny vagy kevés. Ahogyan fogalmaz: „az utolsó vagyok az apostolok közt” (1Kor 15,9). A névváltoztatás oka nyilván az volt, hogy ezzel is nyomatékot adjon megtérésének.
 
Ez a kis—nagy ember tehát ugyan nem tartozott az eredeti tizenkettő közé, mégis az Úr rendeléséből fölvétetett a társaságukba, sőt, páratlan térítőmunkája, missziós útjai révén kiérdemelte a népek apostola titulust. Ahogyan Szent Péter, úgy ő is Rómában fejezte be életét: utolsó napjait Mamertinus földalatti börtönében töltötte, majd vértanúként nyerte el a szentek koronáját 67-ben.
 

 
Ha már a nagyságról beszélünk, konkrét és elvont értelemben egyaránt, Pál apostol síremlékét mindenképpen kiemelkedőnek tekinthetjük, hiszen az egyik legszebb és legnagyobb római bazilika őrzi maradványait a hajdani városfalakon kívül. A helyet már a kezdetektől mély tisztelet övezte, az első márvány szarkofágnak helyet adó kamra fölé Nagy Konstantin császár emelt bazilikát, amelyet I. Szilveszter pápa szentelt fel 324-ben. A zarándokok tömege miatt azonban hamar szükségessé vált a kibővítése: az öthajós, előcsarnokkal kiegészített, nyolcvan oszlopon nyugvó épületet 390-re fejezték be. Bár az évszázadok folyamán sokszor megrongálták és kirabolták, egészen a 19. század elejéig viszonylag épségben megmaradt. A tűznek azonban nem állhatott ellen, így 1823-ban porig égett. Újjáépítése igazi nemzetközi összefogással valósult meg: Muhammad Ali pasa, az egyiptomi alkirály alabástrom oszlopokat küldött, az orosz cár a szentélyhez való malachitot és lapis lazulit, a homlokzat munkálatainak finanszírozását pedig az olasz kormány vállalta magára. Ennek köszönhető, hogy a jelenlegi épület hűségesen követi az eredeti tervet és méretet.
 

 
A Falakon kívüli Szent Pál bazilika ma is lenyűgözi látogatóit. Az építészeti konstrukció egyszerűségen és nagyvonalúságon alapuló tökéletes kettőse, illetve az ablakokon beáramló fény misztikus hatása elmélyülésre indít annak ellenére, hogy a hely érthető módon turistalátványosságként is funkcionál. Legértékesebb kincseit a régi mozaikok jelentik: a diadalívet díszítő az 5., az apszisé a 13. században készült. Sokan végignézik a pápák arcképcsarnokát is, ami az oszlopok fölött látható, időrendi sorrendben Pétertől Ferencig. A legenda szerint a világvége akkor következik majd el, ha nem lesz több pápának hely. Egyelőre azonban nincs ok az aggodalomra: tizenhat úgynevezett medalion még üres a falakon…

LITVÁN, MAGYAR KÉT JÓ BARÁT…

RÉSZLETEK

SKÓCIA GALAMBJA

RÉSZLETEK

EGYIPTOMBÓL BUDÁIG ÉS TOVÁBB

RÉSZLETEK

EGY LEVÁGOTT FEJ TITKAI

RÉSZLETEK

BAJT HOZÓ SZEMEK

RÉSZLETEK

HÍRLEVÉL

Iratkozz fel havi hírlevelünkre, hogy az elsők között értesülj a legújabb zarándoklatokról!


Utazási szerződés Impresszum Adatkezelési tájékoztató Hasznos információk

Kövess minket Facebookon is!

Már követem az oldalt.