Kelj útra a békédért!
+36 20 500 5050 |
Főoldal Zarándoklatok Galériák Rólunk Magazin Kapcsolat
SZENTEK NYOMÁBAN

EGY LEVÁGOTT FEJ TITKAI

2019. december 20. | K. A.
Többszörösen is indokolt az alcímben szereplő idézőjel, hiszen Jordánia – önálló államként – csupán 1949 óta létezik, jordán népről pedig sem előtte, sem napjainkban nem beszélhetünk: a szóban forgó terület emberemlékezet óta arab törzsek szállásterülete, amelyeket körülbelül egy évszázada irányítanak a Hashemita uralkodóház tagjai. Ami pedig a vallásos hitet illeti, a család és maga az ország igen korán az iszlámmal jegyezte el magát, előbbinek ráadásul a legendás Hashim ibn Abd Manaf volt a megalapítója, aki Mohamed próféta dédapjaként ismert.
 
De térjünk vissza szentünkhöz, aki nem más, mint az újszövetségi Szentírásban Jézus rokonaként és előfutáraként elénk állított János. Édesanyja Erzsébet volt, a názáreti Mária rokona, apja pedig Zakariás, a jeruzsálemi szentély papja. És hogy mindennek ellenére mi köti össze a mai Jordániával? Egész prófétai működése és vértanú halála, amelyek hátteréül a Jordán folyó, illetve a tőle keletre fekvő vidék szolgált.
 

 
„Ez Betániában történt, a Jordánon túl, ahol János keresztelt” – olvassuk a negyedik evangélium beszámolóját. Jézus megkeresztelkedésének helye ma is fontos zarándokhely. A folyó mindkét oldaláról megközelíthető: az izraeli parton legtöbbször nagy a forgalom, a jordániai sokkal csendesebb. A lassan tovahömpölygő folyó egyben határvonal, katonák felügyelik a rendet itt is, ott is. Az egyenruhák és a fegyverek sem képesek azonban megfosztani szentségétől a helyet, amely körül egyre több templom és kolostor idézi emlékezetünkbe az égi szózatot: „Ez az én szeretett Fiam, akiben kedvem telik.”
 

 
János azonban nem csupán keresztelt, hanem tanúságot is tett Jézusról. Tanítványai előtt így beszélt róla: „Nem a Messiás vagyok, hanem csak az előfutára. A menyasszony a vőlegényé. A vőlegény barátja csak ott áll mellette, és szívből örül a vőlegény hangját hallva. Ez az örömöm most teljes lett. Neki növekednie kell, nekem kisebbednem.” Keresztelő János pontosan tudta, mi vár rá, a szavakat a vértanúságnak kellett követnie. Miután házasságtörésük miatt nyíltan elítélte Heródest és testvére feleségét, Heródiást, a király elfogatta és börtönbe záratta őt. Fejét pedig azért vétette, mert nem akart szószegő lenni: Heródiás lánya – követve a prófétára dühös anyja utasítását – ezt kérte igéző tánca jutalmául az uralkodó születésnapi ünnepségén. A hóhér elvégezte feladatát, János fejét tálcán hozta oda a lánynak, ő pedig tovább adta az anyjának. A szégyenteljes eseményekre a Machaerus erődben került sor, amely 1100 méterrel emelkedik a Holt-tenger szintje fölé, és uralja annak keleti partvidékét.
 
Ettől a pillanattól kezdve ketté válik Keresztelő Szent János földi maradványainak sorsa: külön a koponyáé és külön a többi részé. Utóbbiak nyughelye viszonylagos biztonsággal megállapítható, az egykor Szamáriához tartozó és a mai Nábluszhoz közel fekvő Sebastia mecsete lehet az otthonuk, amely egy keresztesek által emelt katedrális romjai fölött áll.
 
Koponyából viszont jóval nagyobb a kínálat: a legvalószínűbb őrzési helynek a damaszkuszi Omajjád mecset tűnik, amely eleve egy János tiszteletére emelt templom helyén épült, de a római San Silvestro templom, a franciaországi Amiens katedrálisa és a müncheni Residenz múzeum is versenybe száll a hiteles ereklye birtokosának címéért. Arról már nem is beszélve, hogy néhány éve egy bolgár kolostorban is gyanús, első századi csontokra bukkantak a kutatók.
 
Egy biztos: Keresztelő János alakja ma is élénken él a keresztény hívek emlékezetében, és sokan vannak, akik az ő példáját követve szeretnének közelebb kerülni Krisztushoz, mindannyiunk Megváltójához.

LITVÁN, MAGYAR KÉT JÓ BARÁT…

RÉSZLETEK

SKÓCIA GALAMBJA

RÉSZLETEK

LEGNAGYOBB ÉS LEGKISEBB

RÉSZLETEK

EGYIPTOMBÓL BUDÁIG ÉS TOVÁBB

RÉSZLETEK

BAJT HOZÓ SZEMEK

RÉSZLETEK

HÍRLEVÉL

Iratkozz fel havi hírlevelünkre, hogy az elsők között értesülj a legújabb zarándoklatokról!


Utazási szerződés Impresszum Adatvédelmi tájékoztató Hasznos információk