Kelj útra a békédért!
+36 20 500 5050 |
Főoldal Zarándoklatok Galériák Rólunk Kapcsolat
SZENTFÖLD

HOGY KERÜL IDE EZ AZ OROSZLÁN...?!

2019. október 25. | K. A.
Ki ne emlékezne Pampalinire, a híres, ám nem túl szerencsés vadászra, akinek valamennyi állatbegyűjtő kalandja kudarccal végződött? Nos, hát nemcsak ő keveredett különös afférba egy oroszlánnal, hanem Szent Jeromos is, akinek a Biblia görög kéziratok alapján korrigált latin nyelvű fordítását köszönhetjük.
 
A legenda szerint Jeromos már javában dolgozott nagy művén a betlehemi barlangkolostorban, amikor egy alkalommal oroszlán tévedt be oda, szerzetestársainak legnagyobb rémületére. A nagy tudós azonban nem ijedt meg tőle, sőt egészen közel ment hozzá, és észrevette, hogy tüske fúródott a talpába, ezért ordított olyan félelmetesen. Miután kihúzta onnan, az oroszlán is megszelídült, és hűséges kísérője lett a szentnek, szinte egész nap a lába mellett pihenve dolgozószobájában.
 
Az „állatok királyát” egyébként közel százötvenszer említi a Biblia. Egyszerre pozitív és negatív figura: van, amikor egyenesen Júda, a 12 törzs egyikének szimbóluma, máskor viszont a gonosz jelképe.
 

 
Ha oroszlánnal nem is találkozunk benne, Jeromos egykori cellája mind a mai napig látogatható a Születés bazilikájának szomszédságában, a Szent Katalin templom alatti barlangban. Különös hangulatú helyiségek és az azokat összekötő folyosók szövevénye ez a földalatti komplexum, amely közvetlen összeköttetésben áll a barlanggal, amelyet Jézus világra jövetelének helyeként tisztelünk. Biztosra vehetjük, hogy időről-időre Jeromos is átjárt oda, hogy erőt és ihletet merítsen emberfeletti munkájához.
 
De nem csupán oroszlánt fedezhetünk föl a Szent Jeromost ábrázoló képeken, hanem bíborosi ruhát és kalapot, illetve emberi koponyát is. Ha mindezeket együtt látjuk, biztosak lehetünk benne, hogy a négy nagy nyugati egyházatya egyike áll előttünk. A két említett attribútum közül egyébként az előbbi egyszerű tévedés, hiszen Jeromos sosem kapott bíborosi kinevezést, utóbbi pedig jámbor figyelmeztetés a világ múlandóságára és az ember halandóságára. Minél gyakrabban jusson hát eszünkbe tanítása, amely tömören így foglalható össze: Respice finem vagyis Készülj a végre…!

MÁGUSOK, BÖLCSEK, KIRÁLYOK

RÉSZLETEK

ÉGRŐL A FÖLDRE

RÉSZLETEK

AZ ÉGBOLT ÉS A BEDUINSÁTOR

RÉSZLETEK

ÁCS VAGY TUDÓS?

RÉSZLETEK

EGY „RENESZÁNSZ” EMBER AZ ÓKERESZTÉNY KORBÓL

RÉSZLETEK

HÍRLEVÉL

Iratkozz fel havi hírlevelünkre, hogy az elsők között értesülj a legújabb zarándoklatokról!


Utazási szerződés Impresszum Adatkezelési tájékoztató Hasznos információk

Kövess minket Facebookon is!

Már követem az oldalt.