Kelj útra a békédért!
+36 20 500 5050 |
Főoldal Zarándoklatok Galériák Rólunk Magazin Kapcsolat
MÁRIA SZENTÉLYEK

PATRÓNA, VÉDELMEZŐ ÉS KIRÁYLNŐ

2019. október 8. | K. A.
Minden év májusának első vasárnapján zarándokok tízezreivel telik meg a Bejrúthoz közeli Harissa egyébként is forgalmas fennsíkja. A Földközi-tenger szintjétől 550 méteres magasságba emelkedő sziklatömbön Mária-szentély áll: Libanon püspökei azért határoztak a felépítéséről, hogy az ország méltó módon emlékezzen meg a Szeplőtelen fogantatás dogmájának kihirdetéséről, mintegy fél évszázaddal a történelmi esemény után. Talán meglepő, hogy nem a fővárosban épült fel a nemzeti szentély, de korántsem véletlen a helyszínválasztás, hiszen a maronita pátriárka és a Vatikán képviselője, az apostoli nuncius egyaránt itt székel.
 
A kegyhely középpontjában a Szűzanya különleges szépségű szobra áll. Talapzata 20 méter magas, és spirális vonalvezetésű, egyre keskenyedő út vezet föl rajta egészen Mária lábáig. Maga a szobor 8 és fél méter magas, a súlya pedig 15 tonna. Tekintetével a tenger felé fordul, kezeit pedig Bejrút felé tárja, magához hívogatva az ország valamennyi keresztény hívét. Ahogyan a jeruzsálemi Siratófal réseibe kicsiny cédulát szokás elrejteni szeretteink nevével vagy kívánságainkkal, itt a talapzat falára feszített szalag hosszabb-rövidebb üzenetei őrzik a zarándokok szívének legmélyebb titkait. A „hegyek és a tengerek királynője” pedig szívesen fogadja gyermekei imáját.
 
A szentély másik különleges hangulatú helye az a modern vonalú templom, amelynek építéséről a hatvanas években döntött az egyház, tekintettel az ide érkező zarándokok mind nagyobb számára. A tervek nyomán testet öltő liturgikus tér formájában egyszerre jeleníti meg az ország jelképének számító cédrusokat, illetve az ókori Föníciában használatos hajók alakját. A lelki elmélyülést, a szemlélődést pedig az a 42 méter magas üvegablak segíti, amely az oltár mögött közvetlen rálátást biztosít a Szűzanya szobrára.
 
Harissában mindig nagy a forgalom, ne számítsunk csendes, nyugodt, magányos látogatásra. De ez nem is baj, hiszen az, amivel itt találkozhatunk, oly ritka a mai világban: egy kivételes hely, ahol keresztények és muszlimok békében imádkoznak egymás mellett. Libanon Nagyasszonya ugyanis mindkét vallás híveit magához vonzza, immár 111 éve.

ÉGBE NYÚLÓ IMÁDSÁG

RÉSZLETEK

A VÁROS, AMIT MÁR CSAK A CSODA MENTHETETT MEG

RÉSZLETEK

A KUKORICA ISTENNŐ DOMBJA

RÉSZLETEK

KI VIGYÁZ A REPÜLŐGÉPPEL UTAZÓKRA?

RÉSZLETEK

A "HÁZACSKA" CSODÁJA

RÉSZLETEK

HÍRLEVÉL

Iratkozz fel havi hírlevelünkre, hogy az elsők között értesülj a legújabb zarándoklatokról!


Utazási szerződés Impresszum Adatvédelmi tájékoztató Hasznos információk