Kelj útra a békédért!
+36 20 500 5050 |
Főoldal Zarándoklatok Galériák Rólunk Magazin Kapcsolat
RÓMA ÉS OLASZORSZÁG

MILYEN A SZENTSÉG ILLATA...?

2019. szeptember 23. | K. A.
A legnépszerűbbnek mondott olasz szent Magyarországon is jól ismert, Pio atyához sokan zarándokolnak el valamilyen gonddal vagy kéréssel a szívükben. Hogy fogalmat alkothassunk a kapucinus szerzetes jelentőségéről, most csupán két számot idézünk: szentmiséin összesen 20 millió ember vett részt, a bűnbánat szentségében pedig 5 millióan részesültek általa. Elképesztő számok, és még elképesztőbbek azok a csodák, amelyek hozzá kapcsolódnak, hiszen testi gyógyulások és lelki megtérések sokasága köszönhető neki az érintettek tanúvallomása szerint.
 
A megmagyarázhatatlan események azonban Pio atya halálával sem szűntek meg, sőt, már a temetését is két ilyen kísérte.
 
Közülük az egyik, hogy több beszámoló szerint valamilyen rejtélyes illat volt érezhető a szertartás közben, amit hagyományosan a „szentség illatának” szokás nevezni. Nem Pio atya volt persze az első, akinél ez előfordult: 1650-ből származnak a legkorábbi ilyen feljegyzések, és sokan azzal a rituális megkenéssel, balzsamozással hozzák kapcsolatba, amiről már az evangéliumok is beszámolnak Jézus temetése kapcsán. Valamilyen erős virágillat árad ilyenkor a holttestből, és ez legtöbbször rózsára vagy violára emlékezteti a jelenlévőt. A tudomány természetesen többféle magyarázatot kínál a jelenségre, legyen szó akár a böjt miatti viszonylagos alultápláltságról és a húst nélkülöző, növényi étrendről, vagy a vér összetételének változásáról, amit különböző idegi és testi elváltozások okoznak. Egy valami azonban biztos: a praktikus magyarázat egyáltalán nem érinti a jelenség természetfeletti vonatkozását, hiszen egyáltalán nem mindenkinél következik be, akinél amúgy a feltételek adottak.
 

 
Volt azonban még egy csodás esemény, ami Pio atya temetését kísérte, ám jóval kevésbé ismert a másiknál.
 
A szertartás közben, amikor Pio atya teste már a kriptában pihent, a hívek tömege kívül összegyűlve azokat az énekeket énekelte, amelyeket ő különösen szeretett. Hirtelen örömkiáltások hangzottak fel: korábbi cellájának ablakán a szerzetes mosolygó alakja jelent meg. A tömeg felkiáltott: „Miracolo!" – vagyis csoda. A hangzavarra megjelent a kolostor gvárdiánja, aki maga is látta, mi történik, majd visszarohant a kolostorba. Hogy saját elhatározásából vagy mások tanácsára, nem tudni, mindenestre parancsot adott, hogy nyissák ki a cella ablakát, és tegyenek elé egy fehér lepedőt. A tömeg csalódottan vette tudomásul a történteket, pár másodperc múlva azonban boldog, vidám nevetés hangzott fel a téren: Pio atya képe immár nem egyetlen üvegen, hanem a kolostor homlokzatának valamennyi ablakán egyszerre vált láthatóvá…!

AZ ELSŐ FRANCIA PÁPA SÍRJÁNÁL

RÉSZLETEK

MATER ET CAPUT

RÉSZLETEK

AZ ÁLOM, AMI VALÓRA VÁLT

RÉSZLETEK

JERUZSÁLEM HELYETT MAROSVÁR

RÉSZLETEK

NÁPOLYT LÁTNI, ÉS...?

RÉSZLETEK

HÍRLEVÉL

Iratkozz fel havi hírlevelünkre, hogy az elsők között értesülj a legújabb zarándoklatokról!


Utazási szerződés Impresszum Adatvédelmi tájékoztató Hasznos információk