Kelj útra a békédért!
+36 20 500 5050 |
Főoldal Zarándoklatok Galériák Rólunk Magazin Kapcsolat
RÓMA ÉS OLASZORSZÁG

A VILÁG LEGÉRTÉKESEBB TÉRDE

2019. szeptember 10. | K. A.
„Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer a Mars-mezőn egy pogány templom Minervának, a háború és a bölcsesség istennőjének tiszteletére szentelve…” Így kezdődik ez a tipikusan római történet arról, hogyan épülnek egymásra, miként formálják saját igényeik szerint a korábbi kultúrák alkotásait az újabbak.
 
Mert mi történt a szentéllyel később? Hamarosan már egy keresztény templomot találunk a helyén, gondosan felhasználva benne az épület ősi elemeit. Aztán bazilita apácák kerültek ide keletről, majd bencés, még később pedig domonkos szerzetesnők gondjaira bízták a pápák. És ezek a változások mind magukkal hozták a templom alakulását is: gótikus ízlés szerint építették át, majd a barokk jegyeit viselte magán, hogy végül a 19. században megpróbálják helyreállítani a gótikus formákat. Bár utóbbi sikerességét erőteljesen megkérdőjelezik a művészettörténészek, az biztos, hogy Rómában még így is páratlan építmény a hegyeken túli stílus jegyeit őrző Santa Maria sopra Minerva.
 

 
Szinte elképzelhetetlen, hogy a minden pompát nélkülöző, letisztult homlokzat mögött micsoda történelmi gazdagságra talál a zarándok. Csak kapkodja a fejét, hiszen két pápa, X. Leó és VII. Kelemen mellett itt nyugszik a középkori egyház két igazi „világsztárja” is: Sziénai Szent Katalin, aki a négy női egyháztanító egyike, illetve Fra Angelico, a valóban angyali tehetségű és immár boldogként tisztelt festő, akit kora legnagyobbjaként tartunk számon mindmáig.
 

 
És ha mindez még kevés volna valakinek, tényleg itt bukkanhatunk a világ legértékesebb térdére is – már amennyiben hihetünk Sebastiano del Piombónak, a neves festőnek. Természetesen nem valamelyik régi vagy újabb focista lábára gondolt, hanem Michelangelo feltámadt Krisztust ábrázoló szobrára, amelynek – véleménye szerint – csak a térdei többet érnek, mint egész Róma… Mit is mondhatnánk erre? Látni kell őket!

MATER ET CAPUT

RÉSZLETEK

AZ ÁLOM, AMI VALÓRA VÁLT

RÉSZLETEK

HÍRLEVÉL

Iratkozz fel havi hírlevelünkre, hogy az elsők között értesülj a legújabb zarándoklatokról!


Utazási szerződés Impresszum Adatvédelmi tájékoztató Hasznos információk