Kelj útra a békédért!
+36 20 500 5050 |
Főoldal Zarándoklatok Galériák Rólunk Magazin Kapcsolat
KERESZTÉNY CIPRUS

AZ OSZLOP, AMIT LEGALÁBB EGY PÁPA KEZE ÉRINTETT

2019. szeptember 2. | K. A.
A földrajzi közelség és a már korábban meglévő kereskedelmi kapcsolatok okán könnyen érthetővé válik, miért Ciprus volt a keresztény misszió egyik első célpontja. Az Apostolok cselekedetei pontosan rögzíti, hogyan választotta ki az antióchiai közösség a Szentlélek sugallatára Pált és Barnabást, hogy az evangélium hirdetésére küldje őket. Útjukon az első állomás a sziget keleti partjának nagyvárosa, Szalamisz volt, ahonnan gyalogszerrel indultak nyugat felé, egész az átellenben fekvő Páfoszig – ahol mind a mai napig őrzik tartózkodásuk emlékét.
 
Egykor Ciprus legnagyobb ókeresztény központja állt itt, alig pár száz méterre az ősi városközponttól. A püspöki palota mellett hatalmas, héthajós bazilika terült el, amelynek negyedik századi pompás mozaikjai itt-ott még ma is láthatók. Bár az arabok szinte egyenlővé tették a földdel, a különleges, lábakon álló sétaút lehetőséget ad arra, hogy szinte érintésnyi közelségből vizsgáljuk meg a régészeti nyomokat. Utunk végén pedig ott találjuk azt a különös becsben álló márványoszlop-töredéket, amely mind a mai napig zarándokok sokaságát vonzza Páfoszba – köztük XVI. Benedek pápát is, aki 2010 júniusában személyesen kereste föl az ősi szentélyt.
 

 
Bár az oszlophoz kapcsolódó történetet az Apostolok cselekedetei nem tartalmazza, csupán apokrif iratok őrizték meg, vitathatatlanul beleillik a szentírási beszámoló kontextusába. Az események középpontjában Pál mellett Szergiusz Paulusz állt, aki az egész sziget legfőbb ura, egész pontosan Róma helytartója volt. Kezdetben egyáltalán nem szimpatizált a kereszténységgel, sőt varázslója, Barjézus kifejezetten az apostolok ellen hangolta őt. Ennek lehetett a következménye az is, hogy a helytartó a szóban forgó oszlophoz kötöztette Pált, és kegyetlenül megostoroztatta – az apokrifok tanúsága szerint. Amit viszont a maga Szentírás is megerősít, hogy Pál szavainak hatására – amelyek talán épp a büntetés közben hangzottak el – Barjézus megvakult, s a helytartó, aki mindennek tanúja volt, végül keresztény hitre tért. Jobb helyet így aztán aligha találunk arra, hogy tisztánlátásért imádkozzunk napjaink zűrzavarában…

CSODÁS KÉPEK – KÉPES CSODÁK

RÉSZLETEK

KI AZ IGAZI NEOFITA?

RÉSZLETEK

AKI KÉTSZER HALT MEG

RÉSZLETEK

HÍRLEVÉL

Iratkozz fel havi hírlevelünkre, hogy az elsők között értesülj a legújabb zarándoklatokról!


Utazási szerződés Impresszum Adatvédelmi tájékoztató Hasznos információk

Kövess minket Facebookon is!

Már követem az oldalt.