Kelj útra a békédért!
+36 20 500 5050 |
Főoldal Zarándoklatok Galériák Rólunk Magazin Kapcsolat
  • 100
  • 101
  • 102
  • 103
  • 104
Csíksomlyó - a Kegyhely és a búcsú

Csíksomlyó - a Kegyhely és a búcsú

Csíksomlyó Erdély és a Székelyföld leghíresebb búcsújáró helye, a katolikus székelyek és csángók vallási központja, napjainkban Csíkszereda városának a része. Minden évben itt tartják meg a híres pünkösdszombati csíksomlyói búcsút.
Somlyón már az 1440-es években ferences templom állt, melyet Sarlós Boldogasszony tiszteletére szenteltek fel. A templom legnagyobb értéke Szűz Mária kegyszobra, mely a napba öltözött Asszonyt ábrázolja. A szobrot az 1500-as évek elején egy ismeretlen mester faragta hársfából, 2,27 méteres magasságával feltehetően a világ legnagyobb Kegyszobra.
A Kegyszoborhoz számos imameghallgatás, sok csodás esemény és legenda fűződik. Az egyik ilyen történet szerint 1661-ben a betörő tatárok el akarták vinni a Kegyszobrot, de az olyan nehéz lett, hogy a szekeret nyolc pár ökör sem tudta elhúzni. Ekkor a tatár vezér kardjával megvágta a Szűzanya arcát, melynek következtében a keze lebénult, a vágás pedig a mai napig látszik a Kegyszobor arcán. Végül felgyújtották a templomot, melynek berendezéséből semmi sem élte túl a tüzet, csak a Kegyszobor maradt sértetlen.
A ma álló barokk templom az 1800-as években épült, melyben a számos imameghallgatást fogadalmi tárgyak és hálatáblák hirdetik.
A csíksomlyói pünkösdi búcsú története 1567-ben kezdődött. Ebben az évben János Zsigmond erdélyi fejedelem erőszakkal akarta unitárius hitre téríteni a katolikus székelyeket. A helyiek az ütközet előtt Csíksomlyón kérték a Szűzanya közbenjárását, majd a Hargitán megvívott győztes csata után ide tértek vissza hálát adni. Mivel a győzelmet Mária csodatevő erejének tulajdonították megfogadták, hogy minden év pünkösd szombatján elzarándokolnak Csíksomlyóra. A hagyomány töretlenül él, és több mint 450 éve minden évben hívők sokasága érkezik a somlyói Segítő Szűzanyához. Az 1990-es évek óta a zarándokok megnövekedett száma miatt a fogadalmi szentmisét nem a Kegytemplomban tartják, hanem a Kis- és Nagysomlyó közötti hegynyeregben, a Makovecz Imre által tervezett Hármashalom szabadtéri oltárnál. A búcsú napján több százezer székely és magyar gyűlik össze a világ minden tájáról, akik keresztaljákba rendeződve, sokan népviseletbe öltözve, székely és magyar zászlót lobogtatva, énekelve és imádkozva érkeznek, hogy kifejezzék hódolatukat a Szűzanyának, és részt vegyenek az ünnepi szentmisén.

További kegyhelyek

A fatimai jelenések

A világ egyik legnagyobb Mária-kegyhelye, ahol 1917-ben 6 alkalommal jelent meg a Szűzanya három pásztorgyermeknek.

Részletek

A lourdes-i jelenések

A világ egyik legnagyobb Mária-kegyhelye, ahol Soubirous Bernadettnek 1858-ban 18 alkalommal jelent meg Szűz Mária.

Részletek

HÍRLEVÉL

Iratkozz fel havi hírlevelünkre, hogy az elsők között értesülj a legújabb zarándoklatokról!


Utazási szerződés Impresszum Adatvédelmi tájékoztató Hasznos információk