Kelj útra a békédért!
+36 20 500 5050 |
Főoldal Zarándoklatok Szentév 2025 Galériák Rólunk Útikönyv Kapcsolat
pünkösdi búcsú Csíksomlyón
Dél-erdélyi zarándokkörút és a csíksomlyói búcsú
2024. május 15-20.
Programvázlat:
1. nap: kiutazás, városnézés Nagyszebenben.
2. nap: kirándulás a Szent Anna-tóhoz és a Mohos-tőzegláphoz, városnézés Kézdivásárhelyen, látogatás a gelencei templomban.
3. nap: zarándoklat a csíksomlyói kegytemplomba, kirándulás a Gyimesekbe.
4. nap: egész napos zarándoklat a csíksomlyói búcsúba.
5. nap: városnézés Brassóban, látogatás a prázsmári szász erődtemplomban.
6. nap: zarándoklat Máriaradnára, hazautazás.

Részletes programleírás

1. nap: Indulás a reggeli órákban, utazás az M5 – M43 – Nagylak (határ) útvonalon Erdélybe. Zarándoklatunk első állomása Nagyszeben, a Szászföld legszebb települése lesz. A városban egykor tehetős szász kereskedők éltek, napjainkban pedig újra régi pompájában ragyog, nem véletlenül volt a település 2007-ben „Európa kulturális fővárosa”. Belvárosi sétánk során felkeressük Szeben egyik legfontosabb látnivalóját, a gyönyörű evangélikus templomot, majd szabadprogram után folytatjuk utunkat a Székelyföldre. Szállás egy színvonalas tusnádfürdői panzió 2 ágyas fürdőszobás szobáiban (5 éj).
2. nap: Délelőtt a Székelyföld egyik leglátogatottabb természeti ritkaságához, a híres vulkáni krátertóhoz, a Szent Anna-tóhoz kirándulunk, majd a Mohos-tőzegláphoz látogatunk el, melynek területén számos tószem és jégkorszak korabeli növényfaj található. Innen Kézdivásárhelyre utazunk: teszünk egy sétát a különleges hangulatú Fő téren, ahol megtekintjük Gábor Áron szobrát, aki az 1848-49-es szabadságharc alatt ebben a városban öntötte az ágyúkat. A Céhtörténeti Múzeumban megismerkedünk a kézműves mesterségekkel és a céhes élettel, valamint egy látványos kiállításon több, mint 200 beöltöztetett baba által Erdély valamennyi népviseletét is megcsodálhatjuk. Továbbutazunk Gelencére, ahol a Világörökség részét képező katolikus templomot látogatjuk meg. A 13. századi román stílusú templomban középkori freskókat láthatunk, melyek közül legjobb állapotban egy Szent László legendát megjelenítő képsorozat maradt fenn.
3. nap: Napunkat a csíksomlyói Mária-kegyhelyen kezdjük, ahol szentmisén veszünk részt a Napbaöltözött Asszony kegyszobrát őrző templomban. Innen a Gyimesek gyönyörű hegyvidéki tájára indulunk. Gyimesbükkön, az ezeréves határon felkeressük a Kontumáci kápolnát és a vasúti őrházat, majd felkapaszkodunk a Rákóczi-vár romjaihoz.
4. nap: Kora reggel Csíkszeredába indulunk, ahol zarándoklatunk csúcspontjaként részt veszünk a pünkösdi csíksomlyói búcsún. A városból egy keresztaljként megyünk a csíksomlyói kegytemplomhoz, majd onnan a két Somlyó-hegy nyergébe. Ezen az ősi Mária-kegyhelyen több, mint 450 éve gyűlnek össze minden év pünkösd szombatján a székelyek és a csángók, akik 1567-ben a katolikus hitük megvédéséért érkeztek először hálaadó zarándoklatra. Azóta a fogadalmi búcsú jelentősen kiszélesedett, több százezer magyar zarándok érkezik a világ minden tájáról a Somlyó nyergébe. Részt veszünk az ünnepi szentmisén, majd szabadprogram, és séta az autóbuszhoz.
5. nap: Délelőtt felfedezzük Brassó városát, mely egykor a Szászföld központja volt. Belvárosi sétánk fő látnivalója az impozáns Fekete templom lesz, mely Erdély legnagyobb temploma. A késő gótikus épület nevét egy tűzvész után kapta, melynek következtében a korom és a füst feketére festette falait. Legjelentősebb kincse egy kétszáz darabból álló török szőnyeg gyűjtemény, melyeket a város gazdag kereskedői adományoztak a templomnak. Szabadprogram után délután folytatjuk utunkat Prázsmárra, ahol a legnagyobb szász erődtemplomot találjuk. A 13. századi templomot kettős várfal veszi körül, melyben 272 táróló- és lakóhelyiséget alakítottak ki, hogy támadás esetén oda húzódjanak vissza a környék lakói.
6. nap: Reggel hazafelé indulunk, útközben azonban felkeressük a Dél-Alföld legfontosabb Szűzanya-kegyhelyét, Máriaradnát. Az itt található Kegyképhez számos csoda köthető, melyekről hálaképek sokasága tanúskodik. Hálaadó szentmise az impozáns barokk templomban, azután hazautazás az M43 – M5 útvonalon Budapestre. Érkezés az esti órákban.

SZÁLLÁS

panzió (2 ágyas fürdőszobás szobák)

ELLÁTÁS

félpanzió (reggeli és vacsora)

SZOLGÁLAT

lelkivezetés, zarándok- idegenvezetés

UTAZÁS

légkondicionált autóbusszal

INDULÁS

02:00 óra Szombathely, vasútállomás
03:00 óra Győr, M1 Arrabona pihenő
05:00 óra Budapest, Hősök tere, (Műcsarnok mellett, Olof Palme sétány)
GARANTÁLT INDULÁS
ÚJDONSÁG

IDŐPONT

2024. május 15-20.
| 6 nap | 5 éjszaka | MEGTELT

UTAZÁS

autóbusz

SZÁLLÁS

panzió

ELLÁTÁS

félpanzió

ZARÁNDOKLATVEZETŐ

egyeztetés alatt

Hasonló programok

GARANTÁLT INDULÁS

Máriaradnai búcsú
dél-erdélyi barangolással


IDŐPONT
2024. október 6-8. | 3 nap

LELKIVEZETŐ
Gergely Gellért bencés atya

94 900 Ft/fő

RÉSZLETEK
GARANTÁLT INDULÁS

Zarándoklat Görögországba
- Szent Pál apostol nyomában


IDŐPONT
2024. szeptember 2-8. | 7 nap

LELKIVEZETŐ
Dr. Juhász Attila atya

499 900 Ft/fő

RÉSZLETEK

HÍRLEVÉL

Iratkozz fel havi hírlevelünkre, hogy az elsők között értesülj a legújabb zarándoklatokról!


Utazási szerződés Biztosítások Hasznos információk Adatkezelési tájékoztató Impresszum

Kövess minket Facebookon is!

Már követem az oldalt.