Kelj útra a békédért!
+36 20 500 5050 |
Főoldal Zarándoklatok Galériák Rólunk Magazin Kapcsolat
SZENTEK NYOMÁBAN

A LEGSKÓTABB MAGYAR VAGY A LEGMAGYARABB SKÓT?

2019. november 17. | K. A.
A Brit-szigetek története számos regényes fordulattal büszkélkedhet, valós és legendás hősök sokasága népesítette be az elmúlt évezredekben Artúr királytól Szent Patrikig, a „rettenthetetlen” William Wallace-tól a walesi bárdokig. Bizonyára senkit nem lep meg, hogy ebben a színpompás, bár olykor meglehetősen vérgőzös kavalkádban időnként valamilyen magyar szál is felbukkan.
 
Az Árpád-ház mindig híres volt arról, hogy házasságok révén milyen ügyesen erősíti saját maga és birodalma nemzetközi kapcsolatait. Ebbe a sorba illeszkedik az angliai uralkodócsaládból több kitérővel Magyarországra érkezett Edmund is, aki aztán Szent István rokonságából választott feleséget magának: Ágotát, aki vagy a király húga volt, vagy pedig feleségének, Gizellának a családjához tartozott.
 
Kettejük házasságából származik Margit, aki valószínűleg 1047-ben született a mai Mecseknádasdon. Bár a család minden bizonnyal jól érezte magát magyar földön, a történelem ismét közbeszólt: küldöttség érkezett Angliából, hogy hazahívja őket. A visszatérésre 1057-ben került sor, amikor Margit mindössze tíz esztendős volt. Hosszas küzdelmek és bonyodalmak után végül Margit testvérét, Edgárt választották királlyá, a trón elfoglalására azonban nem volt valódi esélye ellenfelével, Hódító Vilmossal szemben. A család az Angliával ellenséges Skóciába menekült, Margit pedig ekkor került igazán az események középpontjába.
 
Az északi ország földjét folyamatosan vér áztatta: uralkodója, Malcolm király nem véletlenül viseli mindmáig a „véres” melléknevet. Margittal kötött házassága azonban fordulatot hozott az életében. Ahogyan a krónikás fogalmaz: ,,Malcolm a legnemesebb családból vett magának feleséget, aki még nemesebb volt bölcsességében és jámborságában.. Hatására a király elhagyta vad szokásait... Egész környezete megváltozott Margit körül... Előtte többé egy durva szót ki nem ejtettek.''
 
De nemcsak a király és az udvar viselkedése változott meg, hanem idővel az egész ország képe: templomok és kolostorok sokasága épült Margit ösztönzésére, aki az irgalmasság cselekedeteinek gyakorlásában is jeleskedett, mély nyomot hagyva ezzel a skót nép emlékezetében. A párnak nyolc gyermeke született, akik közül a legidősebb, Edvárd, apjával együtt esett el az angolokkal vívott alnwicki csatában. Margit minderről a halálos ágyán értesült, és hallatlan lelkierőről tanúságot téve hálát adott Istennek azért, hogy élete utolsó órájában még ilyen nagy szenvedésben lehetett része.
 
Margit történetének legmegrendítőbb jelenete azonban minden bizonnyal szentté avatásához kapcsolódik. Amikor ugyanis felnyitották a sírt, és a maradványokat egy ezüst ravatalra helyezték, hogy a templom szentélyébe vigyék át, a menet Malcolm király sírboltja előtt haladt el. Az ereklyét vivőknek pedig meg kellett állniuk, mert valami titokzatos erő fogva tartotta őket, nem tudtak továbbmenni. Akkor egy öregember azt tanácsolta, hogy emeljék ki Malcolm csontjait is, és helyezzék oda Margit mellé. Mikor ez megtörtént, folytathatták útjukat. Az elbeszélés azt a meggyőződést tükrözi, hogy Margit megszelídítette és szentségben maga mellé vette Malcolmot.

LITVÁN, MAGYAR KÉT JÓ BARÁT…

RÉSZLETEK

SKÓCIA GALAMBJA

RÉSZLETEK

LEGNAGYOBB ÉS LEGKISEBB

RÉSZLETEK

EGYIPTOMBÓL BUDÁIG ÉS TOVÁBB

RÉSZLETEK

EGY LEVÁGOTT FEJ TITKAI

RÉSZLETEK

HÍRLEVÉL

Iratkozz fel havi hírlevelünkre, hogy az elsők között értesülj a legújabb zarándoklatokról!


Utazási szerződés Impresszum Adatvédelmi tájékoztató Hasznos információk