Kelj útra a békédért!
+36 20 500 5050 |
Főoldal Zarándoklatok Galériák Rólunk Magazin Kapcsolat
RÓMA ÉS OLASZORSZÁG

NÁPOLYT LÁTNI, ÉS...?

2019. szeptember 19. | K. A.
Nehéz megtalálni a forrását a címben idézett szállóigének, ami talán Goethétől származik, talán nem, lehet, hogy eredetileg is így hangzott, és lehet, hogy csupán félreértése valaminek, egy azonban biztos: nincs még egy város, amitől oly annyira idegen volna a halál gondolata, mint éppen Nápoly, amely maga az élet, szakadatlan mozgás, zaj és lüktetés, huszonnégy órában, nap nap után.
 
És nincs még egy helye a világnak, amelyik oly annyira szomjazná és értené a csodát. Nem véletlen hát, hogy a „kérjetek és kaptok” jézusi kijelentésének szellemében el is nyerték a kereszténység talán legismertebb vércsodáját: San Gennaro vagy magyarosan Szent Januáriusz püspök alakján keresztül.
 

 
A vértanú főpásztor története a 3. századra nyúlik vissza, amikor Diocletianus császár uralkodása idején különösen súlyos üldöztetés várt a keresztényekre. Januáriuszt ugyancsak perbe fogták, hűsége és hajlíthatatlansága miatt pedig halálra ítélték. Elfogásának és kivégzésének történetét regényes fordulatok sorával őrizte meg az emlékezet, ami azonban a legfontosabb, hogy a nápolyiak hite szerint egy közülük való asszony felfogta a lefejezett püspök vérét, amit aztán évekig magánál tartott, majd városa egyházának adott át megőrzésre.
 
A Januáriusznak tulajdonított vért ma két nagy ampullában őrzik: az egyikük alakja ovális és 60 köbcenti űrtartalmú, a másik henger formájú és 25 köbcentis. De miben áll a csoda? Hát abban, hogy évente általában kétszer, a május első vasárnapja előtti szombaton, illetve szeptember 19-én az alvadt vér folyékonnyá válik és láthatóan felbuzog, majd nyolc nap elteltével ismét megszilárdul.
 

 
2015 márciusában a csoda egyébként „menetrenden kívül” is létrejött: Ferenc pápa nápolyi látogatásakor szintén folyékonnyá vált, igaz, hogy csupán félig. Amit a Szentatya így kommentált: „Ez azt jelenti, hogy a szent félig szeret minket, kicsit még meg kell térnünk ahhoz, hogy jobban szeressen.” Isten segítsen, hogy így történjen mindazokkal, akik személyesen találkoznak az ereklyével!

A KATEDRA ÜNNEPE

RÉSZLETEK

HETEN, MINT A … RENDALAPÍTÓK

RÉSZLETEK

AZ ELSŐ FRANCIA PÁPA SÍRJÁNÁL

RÉSZLETEK

MATER ET CAPUT

RÉSZLETEK

AZ ÁLOM, AMI VALÓRA VÁLT

RÉSZLETEK

HÍRLEVÉL

Iratkozz fel havi hírlevelünkre, hogy az elsők között értesülj a legújabb zarándoklatokról!


Utazási szerződés Impresszum Adatvédelmi tájékoztató Hasznos információk