Kelj útra a békédért!
+36 20 500 5050 |
Főoldal Zarándoklatok Galériák Rólunk Útikönyv Kapcsolat
  • 1782
    Mar Maroun kolostor
  • 1780
    Baalbek
  • 1781
    Galamb-sziklák (Bejrút)
  • 1783
    Libanoni Miasszonyunk szentély (Harissa)
  • 1784
    keresztes erőd (Szidón)
Libanoni zarándokkörút
- Szent Charbel nyomában
2023. november 6-12.
Ez egy zártkörű zarándoklat, melyre csak a zárt csoportba tartozó utasok jelentkezhetnek. Ha véletlenül találtál erre a programra, akkor kérünk, hogy hagyd el az oldalt.
Utazás a keresztény Közel-Keleten
Programvázlat:
1. nap: kiutazás.
2. nap: városnézés Bejrútban.
3. nap: zarándoklat a Mantarai Miasszonyunk szentélybe, séta Türosz és Szidón régészeti területein.
4. nap: séta a baalbeki templomegyüttesnél, látogatás Anjar romvárosában és a Ksara borászatban.
5. nap: látogatás a Jeita cseppkőbarlangban, zarándoklat a Libanoni Miasszonyunk szentélybe és Szent Charbel sírjához.
6. nap: látogatás a Remete Szent Antal sziklakolostorban és a Halíl Dzsibrán Múzemban, séta a cédrusoknál.
7. nap: zarándoklat Szent Rafka sírjához, hazautazás.

Részletes programleírás

1. nap: Találkozás a budapesti repülőtéren, utazás a 20:20-kor induló menetrend szerinti járattal, egyszeri átszállással Libanonba. Érkezés november 7-én 02:30-kor Bejrútba, majd transzfer a szállodába (3 éj).
2. nap: Pihenő, majd késői reggeli után a Libanoni Köztársaság fővárosának, Bejrútnak a felfedezésére indulunk. Először a Libanoni Nemzeti Múzeumot látogatjuk meg, ahol az ország legjelentősebb régészeti kincseit őrzik. Ezt követően városnéző sétára indulunk a belvárosban, ahol többek között látjuk a Mohammed Al Amin mecsetet és a Szent György maronita katedrálist, a Szent György görög ortodox templomot, a Place de l'Etoile teret és a kormánypalota, a Grand Serail épületét is. Szabadprogram után útban a szálláshely felé egy fénykép erejéig megállunk a Galamb-szikláknál is.
3. nap: Egész napunkat Dél-Libanonban töltjük, ahol elsőként a Mantarai Miasszonyunk szentélyét keressük fel. A hagyomány szerint az itt található barlangban várakozott Szűz Mária Jézusra, amíg ő a környéken prédikált. A Melkita Görögkatolikus Egyházhoz tartozó kegyhelyen szentmisén veszünk részt, majd a Mantarai Miasszonyunk szobrának talapzatára felkapaszkodva megcsodáljuk a környék panorámáját. Napunk hátralévő részét az egykori Fönícia két jelentős kikötővárosában, Türoszban és Szidónban töltjük. A településeket a Szentírásban is említik: Jézus több alkalommal is eljutott erre a vidékre nyilvános működése során (Mt 7,31; Mt 15,21), és Szent Pál apostol is felkereste a városokat (ApCsel 21,1-6; ApCsel 27,1-3). Türosz hatalmas kiterjedésű romvárosát bejárva elsősorban római és bizánci korból származó emlékeket (gymnasion, nekropolisz, diadalív, lóversenypálya) láthatunk. Szidóni sétánk során pedig érintjük a keresztesek 13. századi tengeri erődjét, a 17. századi karavánszerájt és a bazárt.
4. nap: Reggel Libanon legnagyszerűbb római kori kincséhez, Baalbekbe vezet utunk. A város a termékeny Bekaa-völgy legmagasabb dombján, régi karavánutak találkozásánál fekszik. A régészeti területet bejárva a Római Birodalom legnagyobb és legszebb templomegyüttesének romjait láthatjuk, köztük egy Jupiter templomot és a rendkívül jó állapotban fennmaradt Bacchus templomot. Folytatjuk utunkat a Libanon és az Antilibanon hegységek között húzódó Bekaa-völgybe. Itteni első úti célunk a 661-750 között uralkodó Omajjád-dinasztia egykori települése, Anjar romvárosa lesz. A régészeti terület bejárása után felelevenítjük Szent Pál apostol megtérésének történetét, ugyanis ezen a vidéken vezetett át az ókori kereskedelmi útvonal Palesztina és Damaszkusz között, így a Damaszkusz felé tartó Saul pálfordulása is valahol itt történt (ApCsel 9,1-19). Továbbutazunk a Ksara borászatba. A sziklába vájt barlangpincéket már a római időkben is boroshordók tárolására használták, a borászatot 1875-ben jezsuita szerzetesek alapították, mely napjainkban a legnépszerűbb libanoni pincészet. A pincelátogatás és a kóstolás után visszautazunk Bejrútba.
5. nap: Reggel az ország egyik természeti csodájához, a Jeita cseppkőbarlanghoz indulunk. A látványos barlangrendszerben két galériát járhatunk be: a felsőben különleges cseppkőképződményeket láthatunk, az alsóban pedig egy csónakban ülve gyönyörködhetünk a látványban. Zarándokkörutunk következő állomása a harissai Libanoni Miasszonyunk szentélye lesz. A Földközi-tenger partvidékéről felvonóval utazunk a 620 méter magas dombon található zarándokhelyre, mely a Maronita Katolikus Egyház fennhatósága alá tartozik. Innen zarándokutunk lelki csúcspontjához, Szent Charbel sírjához indulunk, aki a Közel-Kelet nagy misztikusa és aszkétája, a Maronita Katolikus Egyház három nagy szentjének egyike. Közbenjárására számos csoda történt és történik napjainkban is, nem véletlen, hogy a világhírűvé vált Mar Maroun kolostort évente több mint 2 millió zarándok keresi fel. Tiszteletünket tesszük földi maradványainál, majd a közelben felkeressük a remetelakot, ahol a szentéletű maronita szerzetes élt. Szentmise után napunk az emberiség egyik legősibb településén, a több, mint 7000 éves Bübloszban ér véget. Bejárjuk a régészeti területet, majd elfoglaljuk szállásunkat (2 éj).
6. nap: Reggel a Kadisha, azaz a Szent völgybe utazunk, melynek barlangjai a középkorban keresztény szerzeteseknek és remetéknek nyújtottak menedéket. Elsőként Qozhayában a Remete Szent Antal sziklakolostort keressük fel. A völgy egyik legnagyobb kolostora a középkor óta lakott, különlegessége, hogy 1584-ben itt hozták létre a Közel-Kelet első nyomdáját. Szentmise után a Libanon-hegységben, közel 2000 méteres magasságban felkeressük az ország jelképének számító cédrusokat. A hegységet egykoron hatalmas cédrus erdőségek borították, mely az ókor legértékesebb fája volt, így évszázadokon keresztül használták építkezésekhez (többek között Salamon király is alkalmazta a jeruzsálemi templom építésénél). A túlzott kitermelés következtében azonban napjainkra a cédrusfa a kipusztulás szélére került, csupán néhány védett területen találkozhatunk a több száz, vagy akár több ezeréves fákkal. Zarándokkörutunk következő állomása Bsharri lesz, ahol a „próféta”, Halíl Dzsibrán maronita keresztény költő, filozófus és képzőművész házában berendezett múzeumot keressük fel.
7. nap: Délelőtt a Szent József monostort látogatjuk meg, ahol Szent Rafka szarkofágját őrzik. A szentéletű maronita szerzetesnő imádságban élő apáca volt, aki szenvedéseit felajánlotta Krisztusnak. 1914-ben halt meg, Szent II. János Pál 2001-ben a szentek sorába iktatta. Szentmise után transzfer a repülőtérre, hazautazás egyszeri átszállással, érkezés Budapestre 19:30-kor.
Fontos információk:
  • A Libanonba történő beutazáshoz érvényes útlevél szükséges! Az útlevélnek a beutazás napjától számítva még további hat hónapig érvényesnek kell lennie. Az útlevélben nem lehet izraeli pecsét vagy vízum, ugyanis ebben az esetben nem engedélyezik a belépést Libanonba!
  • Az időjárás novemberben kellemes, napközben átlagosan 20-25 fok van, a hegyekben azonban előfordulhat hirtelen lehűlés (pl. a cédrusoknál).
  • Az ország biztonságos! Nyugalmat és vendégszeretetet tapasztaltunk eddigi libanoni útjaink során, legutoljára 2022. novemberében is.

SZÁLLÁS

hotel **** és hotel ***s (2 ágyas fürdőszobás szobákban)

ELLÁTÁS

félpanzió (reggeli és vacsora)

SZOLGÁLAT

lelkivezetés, zarándok- idegenvezetés

UTAZÁS

menetrend szerinti repülőjárattal, légkondicionált autóbusszal
GARANTÁLT INDULÁS

IDŐPONT

2023. november 6-12.
| 7 nap | 6 éjszaka | MEGTELT

UTAZÁS

repülő és autóbusz

SZÁLLÁS

hotel **** és hotel ***s

ELLÁTÁS

félpanzió

LELKIVEZETŐ

Kapás Attila atya

Hasonló programok

Máriaradnai búcsú
dél-erdélyi barangolással


IDŐPONT
2024. október 6-8. | 3 nap

LELKIVEZETŐ
Gergely Gellért bencés atya

94 900 Ft/fő

RÉSZLETEK
GARANTÁLT INDULÁS
ÚJDONSÁG

Zarándoklat Medjugorjéba az első jelenés évfordulóján


IDŐPONT
2024. június 23-27. | 5 nap

LELKIVEZETŐ
Varga Lóránt atya

129 900 Ft/fő

RÉSZLETEK

Zarándoklat Görögországba
- Szent Pál apostol nyomában


IDŐPONT
2024. szeptember 2-8. | 7 nap

LELKIVEZETŐ
Dr. Juhász Attila atya

499 900 Ft/fő

RÉSZLETEK

HÍRLEVÉL

Iratkozz fel havi hírlevelünkre, hogy az elsők között értesülj a legújabb zarándoklatokról!


Utazási szerződés Biztosítások Hasznos információk Adatkezelési tájékoztató Impresszum

Kövess minket Facebookon is!

Már követem az oldalt.