Kelj útra a békédért!
+36 20 500 5050 |
Főoldal Zarándoklatok Galériák Rólunk Magazin Kapcsolat
  • 1780
  • 1781
  • 1782
  • 1783
  • 1784
Libanoni zarándokkörút
2020. november 10-15.
Utazás a keresztény Közel-Keleten Szent Charbel nyomában.
 
Programvázlat:
1. nap: kiutazás.
2. nap: séta Türosz és Szidón régészeti területein, zarándoklat a Mantarai Miasszonyunk szentélybe.
3. nap: zarándoklat a Libanoni Miasszonyunk szentélybe, látogatás Anjar romvárosában és a Ksara borászatban.
4. nap: séta a baalbeki templomegyüttesnél és a cédrusoknál, látogatás a Halíl Dzsibrán Múzemban és a Remete Szent Antal sziklakolostorban.
5. nap: séta a bübloszi régészeti területen, zarándoklat Szent Charbel sírjához, látogatás a Jeita cseppkőbarlangban, városnézés Bejrútban.
6. nap: látogatás a Libanoni Nemzeti Múzeumban, hazautazás.

Részletes programleírás

1. nap: Találkozás a budapesti repülőtéren, utazás a 13:55-kor induló menetrend szerinti járattal, egyszeri átszállással Libanonba. Érkezés 20:00-kor Bejrútba, majd transzfer a szállodába (2 éj).
2. nap: Egész napunkat Dél-Libanonban töltjük, ahol elsőként az egykori Fönícia két jelentős kikötővárosát, Türoszt és Szidónt keressük fel. A településeket a Szentírásban többször említik: Jézus erre a vidékre több alkalommal is eljutott nyilvános működése során (Mt 7,31; Mt 15,21), és Szent Pál apostol is felkereste a városokat (ApCsel 21,1-6; ApCsel 27,1-3). Türosz hatalmas kiterjedésű romvárosát bejárva elsősorban római és bizánci korból származó emlékeket (gymnasion, nekropolisz, diadalív, lóversenypálya) láthatunk. Szidóni sétánk során pedig érintjük a keresztesek 13. századi tengeri erődjét, a 17. századi karavánszerájt és a bazárt. Napunk utolsó állomása a Mantarai Miasszonyunk szentélye lesz. A hagyomány szerint az itt található barlangban várakozott Szűz Mária Jézusra, amíg ő a környéken prédikált. A Melkita Görögkatolikus Egyházhoz tartozó kegyhelyen szentmisén veszünk részt, majd a Mantarai Miasszonyunk szobrának talapzatára felkapaszkodva megcsodáljuk a környék panorámáját.
3. nap: Napunkat a harissai Libanoni Miasszonyunk szentélyben kezdjük. A Földközi-tenger partvidékéről felvonóval utazunk a 620 méter magas dombon található zarándokhelyre, mely a Maronita Katolikus Egyház fennhatósága alá tartozik. Szentmise után folytatjuk utunkat a Libanon- és az Antilibanon hegységek között húzódó Bekaa-völgybe. Itteni első úti célunk a 661-750 között regnáló Omajjád-dinasztia egykori települése, Anjar romvárosa lesz. A régészeti terület bejárása után felelevenítjük Szent Pál apostol megtérésének történetét, ugyanis ezen a vidéken vezetett át az ókori kereskedelmi útvonal Palesztina és Damaszkusz között, így a Damaszkusz felé tartó Saul pálfordulása is valahol itt történt (ApCsel 9,1-19). Továbbutazunk a Ksara borászatba. A sziklába vájt barlangpincéket már a római időkben is boroshordók tárolására használták, a borászatot 1875-ben jezsuita szerzetesek alapították, mely napjainkban a legnépszerűbb libanoni pincészet. A pincelátogatás és a kóstolás után a zahléi szálláshelyünkre utazunk (1 éj).
4. nap: Reggel Libanon legnagyszerűbb római kori kincséhez, Baalbekhez vezet utunk. A város a termékeny Bekaa-völgy legmagasabb dombján, régi karavánutak találkozásánál fekszik. A régészeti területet bejárva a Római Birodalom legnagyobb és legszebb templomegyüttesének romjait láthatjuk, köztük egy Jupiter templomot és a rendkívül jó állapotban fennmaradt Bacchus templomot. Folytatjuk utunkat a Libanon-hegységen átkelve az arámiul Szent-völgynek nevezett Kadisha-völgybe, melynek barlangjai a középkorban keresztény szerzeteseknek és remetéknek nyújtottak menedéket. Mielőtt leereszkednénk a völgybe, közel 2000 méteres magasságban felkeressük a Libanon jelképének számító cédrusokat. A hegységet egykoron hatalmas cédrus erdőségek borították, mely az ókor legértékesebb fája volt, így évszázadokon keresztül használták építkezésekhez (többek között Salamon király is alkalmazta a jeruzsálemi templom építésénél). A túlzott kitermelés következtében azonban napjainkra a cédrusfa a kipusztulás szélére került, csupán néhány védett területen találkozhatunk a több száz, vagy akár több ezer éves fákkal. Zarándokkörutunk következő állomása Bsharri lesz, ahol a „próféta”, Halíl Dzsibrán maronita keresztény költő, filozófus és képzőművész házában berendezett múzeumot keressük fel. Napunk utolsó látnivalója a Remete Szent Antal sziklakolostor lesz Qozhaya-ban. A völgy egyik legnagyobb kolostora a középkor óta lakott, különlegessége, hogy itt hozták létre a Közel-Kelet első nyomdáját 1584-ben. Szentmise után Bübloszba utazunk (1 éj).
5. nap: A délelőttöt az emberiség egyik legősibb településén, a több mint 7000 éves Bübloszban töltjük. Bejárjuk a régészeti területet, majd szabadprogram a bazárban. Zarándokutunk lelki csúcspontjaként Szent Charbel sírjához indulunk, aki a Közel-Kelet nagy misztikusa és aszkétája, a Maronita Katolikus Egyház három nagy szentjének egyike. A Mar Maroun kolostorban tiszteletünket tesszük földi maradványainál, majd a közelben felkeressük a remetelakot, ahol a szentéletű maronita szerzetes élt. Innen az ország egyik természeti csodájához, a Jeita cseppkőbarlanghoz utazunk. A látványos barlangrendszerben két galériát járhatunk be: a felsőben különleges cseppkőképződményeket láthatunk, az alsóban pedig egy csónakban ülve gyönyörködhetünk. Késő délután Bejrútba utazunk, ahol rövid városnéző sétára indulunk a belvárosban, majd egy fénykép erejéig megállunk a Galamb-szikláknál. Szállás Bejrútban (1 éj).
6. nap: Délelőtt a Libanoni Nemzeti Múzeumot keressük fel, ahol az ország legjelentősebb régészeti kincseit őrzik. Délben transzfer a repülőtérre, hazautazás egyszeri átszállással, érkezés Budapestre 19:15-kor.
Fontos! Az útlevélnek a hazautazástól számított 6 hónapig, azaz 2021 májusáig érvényesnek kell lennie, és nem lehet benne izraeli pecsét!

SZÁLLÁS

hotel **** (2 ágyas fürdőszobás szobákban)

ELLÁTÁS

félpanzió (második nap reggelitől 6. nap reggeliig)

SZOLGÁLAT

lelkivezetés, zarándok- idegenvezetés

UTAZÁS

menetrend szerinti repülőjárattal, légkondicionált autóbusszal

RÉSZVÉTELI DÍJ

289 900 Ft/fő, mely tartalmazza az utazást menetrend szerinti repülőjárattal Budapest – Isztambul – Bejrút útvonalon és vissza (1 db kézipoggyásszal és 1 db 30 kg-os poggyásszal), helyi autóbuszos közlekedés árát, a szállást 5 éjszakára félpanziós ellátással (második nap reggelitől), a magyar idegenvezetőt Budapesttől Budapestig és a helyi utaskísérőt.

A részvételi díj nem tartalmazza a repülőtéri illetéket (89.000 Ft/fő), továbbá a belépőjegyeket, az adományokat és a szervízdíjakat (100 USD/fő).
Egyágyas felár: 75 000 Ft/fő

BIZTOSÍTÁS

EUB Air Top csoportos utasbiztosítás költsége:4 440 Ft/fő
EUB kombinált útlemondási és Air Top utasbiztosítás költsége:16 040 Ft/fő
ÚJDONSÁG

IDŐPONT

2020. november 10-15.
| 6 nap | 5 éjszaka |

UTAZÁS

repülő, autóbusz

SZÁLLÁS

hotel ****

ELLÁTÁS

félpanzió

LELKIVEZETŐ

Kondé Lajos és Tál Zoltán

Hasonló programok

HOSSZÚ HÉTVÉGE

Zarándoklat Rómába - repülővel


IDŐPONT
2020. október 23-27. | 5 nap

LELKIVEZETŐ
Medveczky Miklós atya

139 900 Ft/fő

RÉSZLETEK
HOSSZÚ HÉTVÉGE

Zarándoklat Lengyelországba


IDŐPONT
2020. október 22-25. | 4 nap

LELKIVEZETŐ
Hamarosan!

59 900 Ft/fő

RÉSZLETEK

Szentföldi zarándoklat


IDŐPONT
2021. február 1-7. | 7 nap

LELKIVEZETŐ
Dr. Török Csaba atya

284 900 Ft/fő

RÉSZLETEK

HÍRLEVÉL

Iratkozz fel havi hírlevelünkre, hogy az elsők között értesülj a legújabb zarándoklatokról!


Utazási szerződés Impresszum Adatvédelmi tájékoztató Hasznos információk