Kelj útra a békédért!
+36 20 500 5050 |
Főoldal Zarándoklatok Galériák Rólunk Útikönyv Kapcsolat
Ciprusi zarándoklat
- az Apostolok Cselekedetei
2019. május 20-27.
Szent Pál és Szent Barnabás apostolok nyomában
Programvázlat:
1. nap: kiutazás, Kiti (Panagia Angeloktisti templom), Hala Sultan Tekke mecset, Larnaca (Szent Lázár templom).
2. nap: Famagusta (Szent Miklós katedrális, Othello torony), Salamis (régészeti terület, Szent Barnabás sírja).
3. nap: egész napos városnézés Nicosiában.
4. nap: Limassol, Kolossi (keresztes erőd), Kourion (régészeti lelőhely, Apollón Hylates szentély), Aphrodité sziklája.
5. nap: Paphos (Agia Kyriaki templom, Szent Pál oszlopa, régészeti lelőhely, Királyi sírok), Agios Neophytos kolostor.
6. nap: Troodos hegység (Chrysorrogiatíssis kolostor, Kykkos kolostor, Agios Ioannis Lambadistis kolostor, Agios Nikolaos Tis Stegis templom).
7. nap: Omodos (borászat), Zoopiyi (bormúzeum), Stavrovouni kolostor, Pyrga (Szent Katalin kápolna).
8. nap: hazautazás.

Részletes programleírás

A várólistára a +36 20 500 5050-es telefonszámon lehet jelentkezni.
1. nap: Találkozás a budapesti repülőtéren a kora reggeli órákban, utazás a 06:05-kor induló menetrend szerinti járattal Lárnakába. Zarándoklatunk első állomása Kiti lesz, ahol a Panagia Angeloktisti templomban a bizánci művészet egyik legszebb darabját, egy 6. századi mozaikot csodálhatunk meg. Innen a közeli Hala Sultan Tekke mecsethez megyünk, mely a muzulmánok egyik fontos zarándokhelye. Napunk hátralévő részét Larnaca-ban töltjük, mely az Apostolok ciprusi útjának második állomása volt. Városnézésünket a 9. században épített Szent Lázár templomnál kezdjük. A hagyomány úgy tartja, hogy Lázár, miután Jézus feltámasztotta halottaiból, Ciprusra hajózott, ahol a város első püspökévé választották, majd itt is temették el. Megtekintjük a templomot és a Bizánci Múzeumot, majd az erőd mellett elhaladva érkezünk a tengerparti sétányra. Szabadprogram és szentmise után elfoglaljuk a szobáinkat a sétánytól 250 méterre lévő szállodában (3 éj).
2. nap: Egész napos kirándulás Észak-Ciprusra. A „Zöld Vonalon” átlépve Famagusta velencei városfallal körülvett óvárosát ismerjük meg. Ellátogatunk az Othello toronyhoz és a Lala Musztafa pasa mecsethez, mely a középkori Szent Miklós gótikus katedrálisból lett átalakítva. Innen Ciprus egykori legnagyobb városának romjaihoz, Salamisba vezet utunk. A város Pál apostol hittérítő útjának első állomása volt, valamint itt született, majd halt vértanúhalált Barnabás apostol. Megtekintjük az ókori régészeti területet, az ikonkiállítást majd tiszteletünket tesszük Szent Barnabás sírjánál.
3. nap: Egész napos kirándulás a fővárosba, Nicosiába. Óvárosi sétánk során érintjük a Szent János katedrálist az Érseki Palotát és a Bizánci Múzeumot, ahol Ciprus legnagyobb ikongyűjteményét láthatjuk. Ezután betérünk Hadjigeorgakis Kornesios házába, mely a 18. századi török építészet remeke. A Panagia Chrysaliniotissa templom felkeresése után a város északi, török felébe sétálunk. Ellátogatunk a Selimiye mecsetbe, mely egykor a pompás Szent Szófia katedrális volt, a Szent Miklós templomba és a Mevlevi dervis kolostorba. Szentmise, majd szabadidő a karavánszerájban (Büyük Han).
4. nap: Larnaca-t hátrahagyva a sziget déli, tengerparti területének megismerésével töltjük napunkat. Elsőként Ciprus második legnagyobb városát, Limassolt keressük fel, ahol a várkastély megtekintése és a tengerparti sétányon eltöltött szabadidő után szentmisén veszünk részt a Szent Katalin katolikus templomban. Utunkat folytatva Kolossiban a keresztes lovagok egykori erődjét keressük fel. Ezután az ókori Kourion városának régészeti lelőhelyét járjuk be, mely csodálatos környezetben, a Földközi-tenger fölé magasodó sziklaplatón terül el. A település legfőbb látnivalója az amfiteátrum és Apollón Hylates szentélye. Utolsó állomásunk Aphrodité sziklájánál lesz. A legenda szerint ezen a látványos partszakaszon emelkedett ki a habokból a szerelem és a szépség istennője. Fürdőzés után Paphosba utazunk (3 éj).
5. nap: Egész napunkat Paphoson és környékén töltjük. Városnézésünket az Agia Kyriaki templomnál kezdjük. Ezen a területen állt Ciprus legnagyobb kora keresztény bazilikája, melynek romjait ma is láthatjuk. Itt találjuk Szent Pál oszlopát, melyhez kötözve megvesszőzték az apostolt. Szentmise után az Agia Solomoni katakombákat keressük fel, majd a régészeti lelőhelyre látogatunk, ahol világhírű mozaikokat találunk. Innen a város leglátványosabb nevezetességéhez, az úgynevezett Királyi sírokhoz vezet utunk. A világörökség részét képező impozáns temetkezési hely egy tengerre néző párkányon található. Késő délután a 15 km-re lévő Agios Neophytos kolostorba látogatunk. A dombos területen található templomnak és kolostornak alapjául szolgáló barlangokat a legenda szerint a 12. században a remete két keze munkájával vájta ki.
6. nap: Reggel a Troodos hegységbe indulunk. Első megállónk a Chrysorrogiatíssis kolostornál lesz, majd Ciprus és az ortodox világ egyik leggazdagabb és leghíresebb helyére, a Kykkos kolostorhoz látogatunk el. Az 1328 méteres magasságban fekvő épületegyüttes legfőbb kincse egy Szűz Mária ikon, melyet a hagyomány szerint Szent Lukács festett. A közeli Throni dombon felkeressük III. Makáriosz ortodox érsek, a független Ciprus első államfőjének mauzóleumát. Ezután két világörökségi helyszínre indulunk: az Agios Ioannis Lambadistis kolostorba és az Agios Nikolaos Tis Stegis templomba, melyek az értékes ikonjaikról és freskójaikról nevezetesek.
7. nap: Délelőtt a bortermeléséről híres kis faluban, Omodosba utazunk. Felkeresünk egy helyi borászatot, ahol egy borkóstoló során megízlelhetjük a táj jellegzetes édes vörösbortát. Ezután a Zoopiyiba található bormúzeumot látogatjuk meg, ahol lehetőség lesz vásárlásra. Délután Ciprus legrégebbi kolostorát, a Stavrovounit keressük fel. A közel 1000 méteres magasságban található épület építését Szent Ilona szorgalmazta, aki miután megtalálta Jézus keresztjét, hazaúton Jeruzsálemből Konstantinápolyba megállt Cipruson, és a kereszt egy darabját a kolostornak adományozta. (A kolostorba csak férfiak léphetnek be. A hölgyeknek a látogatás alatt Larnacara és a Troodos hegységre nyíló hihetetlen panoráma és a ciprusi mindenszentek tiszteletére szentelt kápolna megtekintésére lesz lehetőség.) Zarándoklatunk utolsó állomása a gótikus falfestményekkel díszített Szent Katalin kápolna lesz Pyrgaban. Szállás Larnacan (1 éj).
8. nap: A reggeli órákban transzfer a larnacai repülőtérre, hazautazás a 10:40-kor induló menetrend szerinti járattal, érkezés Budapestre 12:45-kor.
Fontos: Az észak-ciprusi területekre való belépéshez útlevél vagy új típusú személyi igazolvány szükséges. A Sztavrovuni kolostort hölgyek nem látogathatják.

SZÁLLÁS

hotel *** (2 ágyas fürdőszobás szobák)

ELLÁTÁS

reggeli

SZOLGÁLAT

lelkivezetés, zarándok- idegenvezetés

UTAZÁS

menetrend szerinti repülőjárattal, autóbusszal
ÚJDONSÁG

IDŐPONT

2019. május 20-27.
| 8 nap | 7 éjszaka |

UTAZÁS

repülő, autóbusz

SZÁLLÁS

hotel ***

ELLÁTÁS

reggeli

SZABAD HELYEK

Már csak 1 szabad hely maradt.

LELKIVEZETŐ

Kondé Lajos atya

Hasonló programok

KÖZVETLEN REPÜLŐJÁRAT
GARANTÁLT INDULÁS
ÚJDONSÁG

Ciprusi zarándoklat
- az Apostolok Cselekedetei


IDŐPONT
2024. szeptember 22-29. | 8 nap

LELKIVEZETŐ
Kocsis István atya

679 900 Ft/fő

RÉSZLETEK
GARANTÁLT INDULÁS

Assisi Szent Ferenc nyomában


IDŐPONT
2024. június 4-8. | 5 nap

LELKIVEZETŐ
Dombi Ferenc atya

229 900 Ft/fő

RÉSZLETEK
GARANTÁLT INDULÁS

Pünkösdi búcsú Csíksomlyón
székelyföldi körutazással
(miskolci indulás)


IDŐPONT
2024. május 16-20. | 5 nap

LELKIVEZETŐ
Tóth István atya

144 900 Ft/fő

RÉSZLETEK

HÍRLEVÉL

Iratkozz fel havi hírlevelünkre, hogy az elsők között értesülj a legújabb zarándoklatokról!


Utazási szerződés Biztosítások Hasznos információk Adatkezelési tájékoztató Impresszum

Kövess minket Facebookon is!

Már követem az oldalt.